Flytting av domene fra treg leverandør


OPPLEVER DU PROBLEMER MED VÅRE TJENESTER? KJØR DIAGNOSE FØRST FOR Å SPARE DIN OG VÅR TID

Lagt til: 10.03.2014 23:26:29     Sist oppdatert: 30.07.2017 22:22:12

Flytting av domene kan dessverre ofte vise seg å by på problemer. Dette gjelder alle domener bortsett fra .no-domener som alltid vil kunne flyttes. Problemer oppstår når den nåværende leverandøren av forskjellige årsaker ikke svarer deg eller ikke ønsker å gi deg det svaret du må ha. Følgende deler av flytteprosessen er utsatt for problemer (ref. Guide for flytting av domene):

 • Den nåværende leverandøren åpner ikke opp for flytting av domenet (punkt 5)
  De aller fleste leverandører setter en sperre på domener de administrerer slik at disse ikke kan flyttes vekk fra dem uten at de får beskjed. Det er i tillegg en sikkerhetsmekanisme for å hindre at kundenes domener bli kapret. Dersom sperren ikke fjernes kan ikke domenet flyttes.
  Dette kan du gjøre:
  1. Sjekk om domenet er sperret for flytting
   Du må gjøre et WHOIS oppslag på domenet for å sjekke status på domenet. Det kan du gjøre via våre nettsider ved å søke etter domenet ditt. På siden "Søkeresultat" vil du kunne klikke på en rund knapp med bokstaven i på ved siden av domenet ditt. Når du trykker på den får du opp WHOIS oppslaget for domenet ditt. Under finner du et eksempel på et WHOIS oppslag for domenet abcd.com:

   Domain Name: ABCD.COM
   Registrar: NETWORK SOLUTIONS, LLC.
   Whois Server: whois.networksolutions.com
   Referral URL: http://www.networksolutions.com
   Name Server: GNS-3.INFOSEEK.COM
   Name Server: HUEY.DISNEY.COM
   Status: clientTransferProhibited
   Updated Date: 09-oct-2006
   Creation Date: 06-apr-1995
   Expiration Date: 07-apr-2007

   Det er linjen Status (rød tekst) som er interessant for oss. Dersom den inneholder clientTransferProhibited, som i dette tilfellet, vil ikke domenet kunne flyttes.
    
  2. Sjekk om du står som registrant av domenet
   For å kunne komme noen vei selv om du ikke oppnår kontakt med din leverandør, eller om leverandøren ikke får endret status på domenet, må du stå som registrant av domenet. Registranten er den som står som eier av domenet. For å finne ut om du står som registrant må du se på et mer detaljert WHOIS oppslag. Det finner du hos registraren av domenet. Det er kun et fåtall av alle leverandører som er registrar så din leverandør er sannsynligvis ikke registrar. Du kan se hvem som er registrar i WHOIS oppslaget. Linjen Registrar (mørk blå tekst) gir deg navnet på registraren, mens Referral URL (mørk blå tekst) gir deg URL til registrarens nettsted.

   På registrarens nettsted vil du finne en link til WHOIS. Den står som regel alltid øverst eller nederst på førstesiden. Det detaljerte oppslaget ser slik ut for abcd.com:
    
    Registrant: 
     Disney Enterprises, Inc. 
     500 S. Buena Vista Street
     506 Second Ave. Suite 2100
     Burbank, CA 91521
     US
      
     Domain Name: ABCD.COM
    
     Administrative Contact , Technical Contact : 
     Disney Online 
     domain.registrar@ONLINE.DISNEY.COM
     Attn Phil Wahl 500 S Buena Vista Street
     Burbank, CA 91521
     US
     Phone: 818.623.3325
     Fax: 818.623.3555
      
     Record expires on 05-Jul-2007 
     Record created on 06-Apr-1995
     Database last updated on 09-Oct-2006
    
     Domain servers in listed order:Manage DNS
    
     HUEY.DISNEY.COM   204.128.192.10 
     GNS-3.INFOSEEK.COM   204.162.96.32

   De detaljerte oppslagene varierer fra registrar til registrar. Av opplysningene i eksempelet ser du at "Disney Enterprises, Inc." står som registrant (eier) av domenet. Dersom du ikke står som registrant for domenet må du ta i bruk rettslige virkemidler for å komme videre med flytting av domenet.
    
  3. Ta kontakt med registrar
   Dersom du står som registrant kan du ta direkte kontakt med registrar for domenet. Kontaktopplysninger må du finne på nettstedet til registraren. Registraren vil veilede deg videre i forhold til prosessen rundt flyttingen av domenet.
    
 • Den nåværende leverandøren gir deg ikke autorisasjonsnøkkel (punkt 8 b.)
  For å starte flytteprosessen behøver vi en autorisasjonsnøkkel (gjelder ikke .no-domener). Også dette er en sikkerhetsmekanisme for å hindre kapring av domener. Uten autorisasjonsnøkkelen kan vi ikke starte flyttingen av domenet.

  Dette kan du gjøre:
  Du kan gjøre som i punktet over, med unntak av punkt 1 da vi antar at domenet er åpnet for flytting allerede. Du kan altså ta direkte kontakt med registrar, men det krever at du er registrant for domenet.
   
 • Den nåværende leverandøren har satt sin egen epost på administrator av domenet og svarer ikke på henvendelser som kommer fra Pro ISP (punkt 8 b.)
  Når autorisasjonsnøkkelen er mottatt og flyttingen av domenet blir startet, blir det sendt epost til administrator av domenet. Via eposten må administrator av domenet godkjenne flyttingen. En del leverandører setter sin egen epost på administrator som enda et ledd for å hindre uautorisert flytting. Dette var imidlertid mer vanlig før da autorisasjonsnøkkelen ikke eksisterte.

  Dette kan du gjøre:
  Du kan gjøre som i punktet over. Du kan altså ta direkte kontakt med registrar, men det krever at du er registrant for domenet. For å sjekke hvilken epost som står på administrator, må du se på det detaljerte WHOIS oppslaget.

Vi kan ta hånd om hele denne prosessen for deg dersom du ønsker det. Det vil imidlertid gå raskere om du tar direkte kontakt med registrar for domenet på egenhånd.