Hvordan oppdage en phishing e-post?
Skrevet av: Morten Malde

Av og til mottar vi henvendelser fra våre kunder med spørsmål om e-posten er sendt fra oss eller om den er legitim.
Hackerne bruker hele tiden nye metoder og utformer phishing e-postene og nettsidene som gjør det vanskelig for en bruker å se om den er legitim eller fra hackere.

Nedenfor tar vi for oss ett spesifikt angrep vi har sett en del av den siste tiden.
cPanel serverne vil sende e-poster med informasjon hvis en webhotellkonto nærmer seg diskgrensen som er satt for webhotellplanen.

Vi har satt opp sending av e-post hvis en konto når en grense på 90% (kritisk) og 98% (full). Disse e-postene sendes direkte fra serveren til cPanel sin kontakt e-post hvis den er satt opp.

Nedenfor vil du se en typisk phishing e-post som er sendt til oss:

Denne er bra utformet og det er ikke enkelt å se at det er en phishing e-post.

Hvordan finne ut om den er ekte?

Først og fremst er det viktig å ta en titt på headeren på e-posten. Det er hvem den er sendt fra/til og annen skjult informasjon som ikke viser med første øyekast.
Deretter er det lurt å vise e-posten i «Plain text» som betyr at HTML elementer ikke vises og en kan da se om det skjuler seg linker (URL’er) i e-posten.

Nedenfor er samme e-post som viser detaljer fra headerene ved å trykke på «Details» i Roundcube:

En kan også sjekke tekstversjonen som ikke viser HTML elementer og kan da se at det ligger skjulte linker i e-posten:

Det er derfor ikke trygt å trykke på disse linkene og oppgi noe informasjon på disse nettstedene. Slett e-posten.

Hvordan ser en ekte e-post fra cPanel ut?

Nedenfor vil du se ett skjermbilde av en e-post som er sendt fra en av våre servere. Den viser da brukernavnet og hele domenenavnet samt diskbruken og hvor mye som er ledig. Den vil også fortelle hvor mange filer som er i bruk på kontoen i samme e-post.
Legg merke til forskjellene fra bildene ovenfor.

Uten HTML format (plain text) ser e-posten slik ut:

Er en usikker så kan en logge seg inn i kontrollpanelet (cPanel) direkte på sitt eget domenenavn eller via våre kundesider.

Vi anbefaler også to-faktor autentisering på både kundesider og til cPanel for ekstra sikkerhet.

Vi oppdaterer nettsidebyggeren
Skrevet av: Simon A. Skaar

I noen få år nå har vi tilbydd en nettsidebygger til våre kunder som en enkel og effektiv tjeneste for å komme seg i gang på nett. Målet var at denne skulle dekke de behovene våre kunder har når de skal i gang på nett.

Vi har etter grundige vurderinger valgt en ny leverandør av vår nettsidebygger. Dette skyldes tilbakemeldinger på mangler og feil som det tok for lang tid å få fikset av leverandør.

Vi har stilt strenge krav til alt fra sikkerhet til brukervennlighet, samt støtte for det de fleste av våre kunder bør ha på en nettside. Den nye versjonen gir kraftige SEO-forbedringer, responsive design og over 200 maler å starte med – om du ikke ønsker å starte på blanke ark så klart!

Spennende nye moduler

Den nye nettsidebyggeren støtter alle nåværende moduler som nettbutikk, språk, betalingsløsninger og kontaktskjema men med store oppgraderinger. Vi lister her noen av de mest spennende nyhetene

Nettbutikk

Nettbutikken støtter nå mer en bare PayPal og faktura. Nå kan du ta i mot betaling via Stripe (for kortbetaling), PayPal, Klarna og mange flere. Vi kommer også snart med støtte for Vipps-integrasjon!

Kom i gang på kort tid med ny nettbutikk. Spennende design og kjente betalingsleverandører.
Butikkmodulen dras enkelt ned på siden du ønsker den. Dra deretter ut handlevogn der du selv ønsker den. OBS: Betalingsløsningene krever at du oppretter egen avtale hos dem, dette for din egen sikkerhet.

Det er også nå bedre mulighet for lagerstyring, vekt og valg av størrelser/farger. Modulen har også egne SEO-innstillinger for å øke synligheten på hvert produkt du legger ut.

Kontakt & Om Oss-moduler

Du kan nå enkelt sette opp kontaktskjema som blant annet støttet SMTP. Velg enkelt hvor e-poster fra dine besøkende skal sendes og beskytt skjemaet med ReCaptcha V2 fra Google!
Dra inn kartmoduler som viser hvor du holder til, her støttes flere kartleverandører som Google Maps og Bing Maps blant de største.

Responsive bildegallerier

Med mobilvennlige gallerier som kan forme seg etter bildestørrelsene dine vil du være trygg på at nettsiden din ser profesjonell ut på alle enheter. Du kan også lage flere typer slidere med tekst og lenker.

Responsive bildegallerier i nettsidebyggeren. Velg blant slidere, gallerier eller enkeltbilder.

Eksterne tjenester

Koble enkelt opp Google Analytics for statistikk, eller tjen penger med integrering på AdSense.

Integrer Instagram, Facebook, Pinterest og Twitter (blant noen) med et par tasteklikk. Her kan du velge mellom flere spennende visningsmetoder og kommentarfelter med Facebook-bruker som brukere. Alt innenfor media er også støttet, del videoer fra YouTube og Vimeo eller musikk fra Spotify.

Lynraske nettsider

Få god poengscore i tester som Google PageSpeed og GTMetrix

Den nye nettsidebyggeren er laget for vårt århundre. Nymoderne teknologi som stadig forbedres slik du får de raskeste resultatene uten tap av kvalitet.

Flere funksjoner – Samme pris

Vi kjører samme priser og pakker videre. Den eneste forandringen er at du får mer kvalitet for pengene. Lite-versjonen benytter ikke lenger poeng men gir deg en begrensning på maks 10 sider samt så følger ikke moduler som blogg, nettbutikk og språk med i Lite.

Pro-versjonen til 79,- per måned gir deg ubegrensede mulighet på domenet ditt. Husk at vi alltid tilbyr 30 dagers prøveperiode av PRO-versjonen!

Jeg har allerede den gamle versjonen av nettsidebyggeren, må jeg foreta meg noe?

Neida, det skal ikke være noe du må gjøre, vi flytter deg over til ny versjon i løpet av neste måned. Du vil motta informasjon når dette er utført og vi vil manuelt verifisere at installasjonen kjører som den skal.

Jeg vil prøve ut den nye nettsidebyggeren

Foruten at vi tilbyr en 30 dagers prøveperiode til våre kunder kan du som vurderer å bli kunde teste ut vår demoversjon som du finner under «Lage hjemmeside» (eller klikker på knappen under).
Test gjerne en demo-import av din nåværende nettside eller start med et design.

Hvordan bli SEO-ekspert?
Skrevet av: Simon A. Skaar

Hvor smart er det å gi seg i kast med SEO uten å ha lang fartstid i bransjen? Hadde du meldt deg på et formel 1-race om det eneste kjøretøyet du hadde kjørt var go-karten i videospillet «Super Mario Kart»? Da er det fort gjort at racerbilen spinner ut av kontroll. Uten gode forkunnskaper er det like fort gjort å miste kontroll over nettsteder. Krøkkete Norske Nettbedrifter (KNN) er foreningen for de som ikke har ansatt webutviklere for å sikre godt nettside-vedlikehold. Nedprioritert nettside-sikkerhet og lav nettfart er typiske symptomer blant foreningens medlemmer. For at din bedrift skal slippe å melde seg inn i KNN, skal du nå få en sjekkliste over hva en SEO-ekspert må kunne for å lykkes med teknisk SEO.

For å bli en SEO-ekspert må du kunne det grunnleggende i SEO-verdenen.

Før du tar fatt på teknisk SEO

Dette blogginnlegget er skrevet som en oppfølger til vår innføring i on-page SEO. Jeg anbefaler at du leser den først da den gjør deg bedre rustet til å forstå de tekniske begrepene jeg straks skal forklare. Når du har lært deg alt som står i begge disse innleggene, er du klar for å virkelig bruke SEO til å skaffe kunder på nett som en ekte SEO-ekspert.

Kort om off-page SEO

Det er viktig å være klar over at «off-page SEO» er en vesentlig del av all digital markedsføring. Vi hopper over denne biten i dette innlegget da det i første omgang er viktigst å få full kontroll på ditt eget nettsted. Off-page SEO har nemlig å gjøre med hva du gjør utenfor ditt eget nettsted for drive trafikk til ditt eget område. 

En av de viktigste off-page SEO-jobbene du kan gjøre, er å skaffe lenker til ditt nettsted fra andre nettsteder. Hvorfor og hvordan kan du lese mer om i denne artikkelen fra våre samarbeidspartnere i SEO-blogg. Den forklarer alt om hva lenker er og hvordan disse brukes i digital markedsføringsøyemed.

Hva er teknisk SEO?

Enkelt sagt er teknisk SEO all søkemotoroptimalisering du gjør på nettstedet ditt som er usynlig for dine lesere. Dette kan være ting som å sikre at nettfarten er god, at kodingen på nettstedet er optimal for søkemotorer, at nettstedet er mobilvennlig, og at nettsidesikkerheten er forsvarlig.

Bygg en nettside med kunden og SEO i fokus.

Disse «usynlige» forbedringene kan være utfordrende å ta tak i, men en slik optimaliseringen av nettstedets koding kan utgjøre den store forskjellen. Tross alt er dette nettstedets fundament. Se på nettstedet ditt som en maskin; la oss si en formel 1-bil! Om du ikke vedlikeholder motoren, vil den ikke holde lenge i billøpet. Likeledes, om din bedrifts hjemmeside ikke vedlikeholdes av en SEO-ekspert, vil de rangere dårlig i søkemotorene.  

SEO-ekspertens 5 viktigste parametere

Bare for å ha det sagt, så blir du ikke SEO-ekspert etter å ha lest dette blogginnlegget. Som tittelen sier, er dette en veiledning til å bli ekspert. Det er litt som å få førerkort til bil. Du er ikke skikket til å kjøre formel 1 bare fordi du har bestått førerprøven, men du er skikket til å lære deg å bli en mestersjåfør på egenhånd.

Når du kan det som står i denne teksten, vil du forstå hva som kreves for å danne et godt grunnlag for å drive nettrafikk til eget nettsted. Det gjenstår likevel å sette seg nøye inn i en haug med teorier og teknikker før du kan ta kontroll over nettfart, nettsidesikkerhet, mobilvennlighet og koding som en ekte SEO-ekspert. Her huskelisten for videre læring:

Nettfart er viktig i SEO-racet

Hvor raskt dine nettsider laster har direkte påvirkning på hvor fornøyde dine lesere blir. Et tregt nettsted vil alltid resultere i utålmodige brukere som forlater området. Følgende tre faktorer er en god start for å sikre god internetthastighet på ditt nettsted:

 1. Valg av server kan påvirke nettfart i stor grad. Responstid, programvare og type webhotell varierer i kvalitet. Ta gjerne kontakt om du trenger mer informasjon om dette. Vi i PRO ISP jobber konstant med å tilby det beste av servertjenester på det norske markedet.
 2. Koding kan gjøre nettsteder smidige eller sirupstrege. Pass på at din CSS, JavaScript og Html er optimalisert for best internetthastighet! Benytt deg av en SEO-konsulent om du synes dette er vanskelig.
 3. Ikke glem at mange bekker små blir en stor å! Hvert eneste element på en nettside gjør at totalmengden av data som må lastes inn øker. Pass derfor på at mengden med data er så liten som mulig! Bilder må optimaliseres, antall fonter bør holdes lavt, og applikasjoner/plug-ins bør kun benyttes om det er absolutt nødvendig.
PRO ISP-Tom sitter i en blå racerbil.
Teknisk SEO er viktig for å vinne racet

Responsivt nettdesign

Responsivt nettdesign vil først og fremst si at nettstedet er mobilvennlig, men også at det flyter godt på alle slags plattformer og skjermstørrelser. Etter Google sin «mobil first indexing» blir det enda viktigere å tilrettelegge for tilfredsstillende brukervennlighet på mobile enheter. 

Kodestruktur

Om du skal bli ekspert innenfor det tekniske aspektet ved søkemotoroptimalisering, kommer du ikke utenom koding. Det finnes i dag mange forskjellige kodespråk, på samme måte som det prates forskjellige språk over hele verden. Strukturert koding legger til rette for at Google sin søkerobot enklest mulig skal kunne indeksere og rangere dine nettsider. I tillegg vil lastingen av sidene gå raskere om koden er optimal. For å ha best kontroll på din egen kode, bør du vurdere nøye hvilket publiseringssystem som er best for deg. WordPress har blitt bransjestandard nettopp fordi det tillater størst mulig frihet til å tilpasse sin egen kode, samtidig som muligheter for SEO er ubegrensede.

Når det kommer til selve koden, er det mange grep som gjør den lettere å forstå. Dette blir litt for omfattende til å komme inn på i denne konteksten, men her er tre av de viktigste elementene å huske på:

 1. Minimer bruk av redirects og skru av JavaScript render-blokkering.
 2. Lag en sitemap som gjør det enkelt for Google å finne alle dine nettsider.
 3. Benytt robot.txt for å signalisere til Google hvilke sider de skal indeksere, og hvilke sider de skal ignorere.

Nettside-sikkerhet

Er det noe nettkunder setter liten pris på, er det å bli ført bak lyset. Derfor er det viktig å alltid være oppdatert på det siste innen nettside-sikkerhet. Et sikkert nettsted vil alltid rangeres høyere av Google når de vurderer ditt innhold. Dette er et ganske stort tema i seg selv, som du kan lese mer om i vårt eget blogginnlegg om sikkerhet for nettsider.

Feilsøk

Selv om feilsøk er essensielt for nettside-vedlikehold, er det flust med nettsteder som ikke gjør jevnlig feilsjekk av teknisk SEO på sitt område. I tillegg til alle punktene som er nevnt i denne artikkelen, bør du regelmessig sjekke følgende punkter:

 • At alt design er responsivt til enhver tid.
 • At alle sider er uten «crawl errors». (Bruk en crawl report for å finne disse.)
 • At all koding er formatert i henhold til W3C-standarden.
 • At alle lenker er aktive. (Altså ikke døde, og gir en feilkode ala 404.)
 • Teknisk SEO-audit anbefales å gjennomføres minst to ganger årlig.

Konklusjon

Dette blogginnlegget har gitt deg en grunnleggende innføring i teknisk SEO. Ved å sette de viktigste parameterne til teknisk SEO i system, har vi gitt deg en liste over hva du trenger å lære for å bli en SEO-ekspert.

Videre lesing

HubSpot: How Responsive Web Design Works

Moz: Page Speed

Moz: What is off-page SEO?

Optimize Smart: Coding for SEO

Search Engine Journal: 10 Ways Coding Can Help Your SEO

Search Engine Watch: The 12 most important elements of an technical SEO audit

Search Engine Watch: Why website security affects SEO rankings

Hva gjør en SEO-konsulent?
Skrevet av: Simon A. Skaar

Nettbedrifter er fremtiden, tror du kanskje? Det kan så være, men fremgangsmåten for å få best resultat med nettsalg har mye til felles med gammeldags landbruk. I likhet med agronomen jobber en SEO-konsulent med å gjøre dine avlinger så store som mulig. Fremtiden er meget mulig basert på netthandel, men strengt tatt er ikke vi tastetrykkere noe annet enn en gjeng med glorifiserte digitalbønder.

«SEO er en metode for å bli best sett på nett», har du kanskje hørt. Men så enkelt er det faktisk ikke. SEO er nemlig ikke én enkelt metode. Det er en låve full av forskjellige verktøy som sammen får ditt nettsted til å spire og gro.

SEO har blitt et så stort fag i dag at ingen blir eksperter på hele fagfeltet. Slik som landbruk er delt inn i jordbruk, skogbruk og husdyrhold, deler gjerne SEO-byråene oppgavene inn i «on-page SEO», «off-page SEO» og «teknisk SEO». Det finnes altså tre kategorier, og hver av disse omfatter hundrevis av teknikker for rangering. En SEO-konsulent benytter seg av disse teknikkene når han hjelper deg med å implementere gode strategier for digital markedsføring.

Men hva er SEO egentlig?

SEO kommer fra den engelske frasen «Search Engine Optimization». På norsk kaller vi dette for søkemotoroptimalisering. Kort sagt er SEO et sett med teknikker for å rangere nettsider i søkemotorer i forhold til de søkeord potensielle kunder benytter i sine søk.

Søkeord er viktige fordi de sier noe om kundenes behov, og fordi de påvirker din synlighet i søkemotorene. Ved å undersøke hvilke søk din kundegruppe gjør, kan du produsere innhold som matcher dette. Om du utformer din innholdsproduksjon riktig, vil du rangere i søkemotorer og bli synlig på internett for dine kunder. Denne teknikken kalles for Innholdsmarkedsføring. Mer om dette kan du lese i Content Marketing Guiden til SEO-blogg: Norges største guide til Conteten Marketing. Det hele starter med å spørre deg selv «Hva er innholdsmarkedsføring?»

God rangering gir økt trafikk inn til nettstedet. Mer trafikk gir flere sjanser til å skape salg og øke omsetningen. Det som gjør SEO utfordrende, er at retningslinjene for god søkemotoroptimalisering er i konstant endring. Grunnen til dette er at søkemotorer – som Google, Bing og Yahoo! – forsøker å finne frem til en perfekt formel for sine SERP (search engine results pages), eller det vi gjerne refererer til som et søk i en søkemotor. Målet er at brukerne skal finne det de er ute etter, og at innholdet de finner skal være det beste som er tilgjengelig på internett.

SEO sørger for at vekstvilkårene blir best for ditt digitale storbruk.

Alle bønder er ikke like moralske. I likhet med bønder som driver rovdrift på regnskogen i Amazonas for å få mer dyrkbar jord, har folk utnyttet SEO så lenge internett har eksistert. Sleipe selgere forsøker alltid å lure seg til topps i Google-søk ved å manipulere søkemotorenes algoritmer for rangering. Dette er noe en erfaren SEO-konsulent vet å styre sine kunder unna da uærlige taktikker blir slått hardt ned på av søkemotorer som Google.

Utnytting av SEO har resultert i at Google og andre aktører holder sine regler for rangering hemmelig mens de leter etter den perfekte algoritmen for å avgjøre nettsteders verdi. Før noen finner opp et regelsett som ikke lar seg manipulere, men gir brukerne topp kvalitet hver gang de gjør et nettsøk, vil god SEO være avhengig av å alltid holde seg oppdatert på de siste endringene i søkemotorenes retningslinjer. Dette er en sentral del av jobben til en SEO-konsulent.

SEO sine tre grunnpilarer

Som sagt, søkemotoroptimalisering er blitt et massivt fag. Det krever så mye arbeid å bli en SEO-ekspert at de færreste nettbedrifter har ressursene som kreves. En SEO-konsulent derimot, har gjort SEO-faget til sitt levebrød. Han lever for å holde seg oppdatert på de siste utviklingene på markedet. Slik kan han hjelpe nettsteder med å så sine frø til digital markedsføring og høste størst mulig avling i sin bransje.

Innledningsvis ble det nevnt at søkemotoroptimalisering blir delt inn i tre kategorier for å gjøre faget mer håndterlig. Enkelt sagt handler «on-page SEO» om den biten av nettstedet som er synlig for leserne. «Off-page SEO» handler om alt som skjer utenfor ditt nettsted slik som promotering på sosiale medier, gjesteblogging eller jobbing med backlinks. «Teknisk SEO» er usynlige forbedringer på nettstedet. Det kan for eksempel være å gjøre lastetiden raskere, å gjøre nettstedet mer mobilvennlig eller å sørge for at koding på nettstedet er lett forståelig for søkemotorer.

Med andre ord, søkemotoroptimalisering er for omfattende til å lære seg ved siden av å drive en nettbedrift. En viss oversikt er så klart ønskelig, men selv SEO-byråer deler opp sine team med spesialister innen hver SEO-kategori. En god SEO-konsulent vil fortelle deg hva du bør fokusere på, og ta hånd om resten for deg. For ferske nettgründere vil dette i mange tilfeller si å opprette gode rutiner for on-page SEO.

Grunnlaget for on-page SEO

Digital markedsføring handler om å skape vekst på internett. For at nettsteder skal vokse å gi god omsetning, må du stelle ditt innhold slik som bonden steller sine avlinger. Veksten hemmes om han glemmer å gjødsle åkeren. Ditt innhold er like sårbart, og risikerer å visne bort dersom du ikke sørger for å holde det ved like med jevnlig gjødsling.

De færreste bønder driver dog med alle former for landbruk. De som kan alt er enten storbønder, rådgivere eller læremestere på landbrukshøyskolen. En SEO-konsulent er læremester i søkemotoroptimalisering. Det første han ser på når din nettbedrift banker på døren, er hvor gode sjanser du har til å lykkes. Det vil si at han går nettstedet etter i sømmene for å se på forbedringsmuligheter og markedspotensial. Dette kalles en «SEO-audit».

En slik analyse av din bedrifts nettsted legger til rette for å forme en god markedsføringsstrategi. Når strategien begynner å ta form, må innhold justeres og produseres for søkemotoroptimalisering. En SEO-konsulent kan enten produsere innholdet for deg, eller kurse deg i hensiktsmessig innholdsproduksjon som tar høyde for søkemotoroptimalisering. Denne fasen dreier seg altså om on-page SEO. De følgende fire punktene er noen av de viktigste innen denne kategorien av søkemotoroptimalisering:

1. Skap kvalitet!

Det en SEO-konsulent vet med sikkerhet, er at Google styrer markedet på internett. Google sier det oftere for hvert år som går: «Kvalitet er viktigst for rangering». Google er ute etter å løfte frem de beste tekstene, filmene, bildene og podkastene som finnes på internett om alle temaer. Det er din jobb å sørge for at kvaliteten på ditt innhold er det beste som finnes i din bransje. Finn ut hva som er nyttig for dine lesere, hva som er verdifullt for din målgruppe, og hvordan du kan lage innhold som holder høyere standard enn dine konkurrenter! Slik bygger du en digital storgård med verdier som kan vise seg være innbringende i mange år fremover.

Les Googles egen manual, Page Quality Rating Guidlines, for å finne ut hva de definerer som kvalitet!

2: Vær brukervennlig!

Å bygge et nettsted som er lite brukervennlig er en fallgruve for nybegynnere, men også en veldig konkret oppgave å ta tak i for en SEO-konsulent. Et brukervennlig nettsted er oversiktlig, enkelt å navigere seg rundt på, mobilvennlig og produserer innhold som er lettlest og lett å skumlese for informasjon. Nøkkelen er å eliminere alle tenkelige irritasjonsmomenter. Nettstedet må fungere på alle slags plattformer og enheter; det må være forståelig for alle, og det bør legge opp til enkel og direkte kommunikasjon mellom nettsted og brukere.

Om du mislykkes med en eller flere av disse punktene, vil leserne bruke kortere tid på siden. Dette tolker Google som et tegn på at nettsidene dine bør rangeres lavere.

På samme måte blir grobunnen dårlig og kornkvaliteten lavere om bonden aldri harver jorda. Få folkeslag er mer glad i brød enn nordmenn, og vi setter stort krav til kvalitet. Ingen bakere tar snarveier og kjøper billig korn til sin bakst. På internett er leserne like skeptiske. Et nettsted som er «tungt fordøyelig», vil sende leserne på dør fortere enn du aner.

3: Bruk nøkkelord!

Google har lenge forsøkt å nedtone viktigheten av nøkkelord, men enhver SEO-konsulent vet at dette fremdeles har mye å si for rangering. Nøkkelord, eller nøkkelfraser, er sentrale ord i tekster som forteller søkemotorer hva innholdet dreier seg om. Dette er viktig å være bevisst på fordi nøkkelordene avgjør hvilke konkurrenter som tekstene skal rangeres i forhold til.

Teorien er ganske enkel. Men metoden kan by på utfordringer. En erfaren SEO-konsulent som jobber med on-page SEO, vil starte med å identifisere din målgruppe og dine argeste konkurrenter. Deretter vil han finne sentrale nøkkelord for begge disse gruppene, for så å lage en slagplan. Slik skriver han tekster som er rettet mot spesifikke lesere med spesifikke behov. I tillegg formes tekstene slik at de skal ha størst mulighet for å rangere høyere enn konkurrerende innhold på internett.

Se på SEO-konsulenten som din digitale agronom. Han vurderer dine forutsetninger, konkurransenivået og kundepotensialet. Slik utpeker han dine mest lovende satsningsområder, og finner ut hvilke nøkkelverdier du bør finslipe for å vinne over andre digitalbønder innen samme spesialfelt som deg selv.

4: Husk verdien av lenker!

En SEO-konsulent slutter aldri helt å tenke på lenker inn til internettsider han forsøker å rangere i søkemotorene. For enkelhets skyld skal vi bare nevne at det er forskjell på lenker som går rundt på ditt eget nettsted, lenker som går ut til andre nettsteder, og lenker som kommer fra andre nettsteder til deg. Av disse tre typene er det lenker som kommer fra andre nettsteder som har størst verdi for din rangering.

En lenke til ditt nettsted fra et annet nettsted er det samme som et tegn på at noen liker ditt nettsted. Dette er noe en SEO-konsulent kan finne på å jobbe aktivt med å skaffe til veie. Der er nemlig slik at Google raskt får øynene opp for nettsteder som bli respektert i sin egen bransje.

Det betyr at det har mye å si hvem lenken kommer ifra. Om du får en lenke fra bloggen til morfar, blir ikke Google så imponert. Får du derimot en lenke fra Wikipedia, vil Google med en gang kikke nærmere på nettstedet ditt. Mest sannsynlig vil bedriften stige noen poeng på internett sin digitale respekt-skala, noe som gjerne kalles for bygging av autoritet.

Konklusjon

Dette har vært en overfladisk og grunnleggende innføring i søkemotoroptimalisering og de viktigste oppgavene til en on-page SEO-konsulent. Således har du fått en oversikt over hvordan SEO brukes for å styrke bedrifter på nett, og en liste over de viktigste kravene som stilles til nettsteder når det kommer til on-page SEO:

Fem on-page SEO-krav som gjør ditt nettsted konkurransedyktig!

 • Kvalitet gjør deg verdifull
 • Brukervennlighet gjør deg godt likt
 • Nøkkelord gjør deg tilgjengelig
 • Lenker gir deg godt rykte
 • Autoritet gir deg respekt

Kilder

Ahrefs: SEO Basics

Search Engine Land: What is SEO/Search Engine Optimization?

Moz: On-page SEO

Office 365 – Nå tilgjengelig
Skrevet av: Simon A. Skaar

For å kunne konkurrere i et presset marked kreves det gode verktøy, enten man er en liten oppstartsbedrift eller en større organisasjon. Det er mange hindringer på veien og dårlig organisering av IT-miljø er noe som slakker ned de fleste. Det kan Office 365 fra PRO ISP hjelpe deg å unngå.

Hva er Office 365?

Office 365 er en integrert opplevelse med programmer og tjenester som er utformet for å hjelpe deg med å følge interessene dine og utvikle bedriften din. Skaff deg apper som Word, Excel, PowerPoint og mer, og få dem oppdatert kontinuerlig med de nyeste funksjonene og sikkerhetsoppdateringene.
Med en skydrevet e-postløsning holder du deg alltid i kontakt med kunder og kollegaer, uansett hvor du måtte være.

Hjemmekontor eller Maldivene – Vær tilgjengelig når du må


Med Microsoft Teams, som er huben for samarbeid i Office 365, kan du chatte med kollegaer, holde møter og dele filer. Du får også en terrabyte med lagringsplass hvor du benytter OneDrive for å holde dokumenter og viktige filer synkronisert på alle dine enheter.

Driv bedriften med forretningsprogrammene som lar deg styre kundebehandling, fakturering, henvisninger og mer, fra ett sted.

Alle våre Office-tjenester leveres med 99,9 % oppetidsgaranti og har full servicegaranti fra Microsoft.

Led bedriften fremover med Microsoft 365

Fullstendig installerte og alltid oppdaterte versjoner av Outlook, Word, Excel og PowerPoint for Windows eller Mac hjelper deg å booste bedriften din fremover. Vi har skrevet litt om de viktigste funksjonene som kan hjelpe deg.

Kontinuerlige oppdateringer

Få de nyeste mulighetene og funksjonene, med de fullt installerte og alltid oppdaterte versjoner av Outlook, Word, Excel, PowerPoint for Windows eller Mac, OneNote (funksjoner varierer), Access og Publisher (bare PC).

Kontakt og samarbeid

Øyeblikkelig tilgang til alt teamene dine trenger, inkludert chat, innhold, verktøy og personer med Microsoft Teams.

1 TB sikker skylagring

Uansett hvor du er og på hvilken enhet du jobber, kan du redigere og dele dokumentene dine, bildene dine og mye mer, med 1 TB skylagring i OneDrive.

Intranett og gruppeområder

Informer og engasjer organisasjonen og koble personer til innhold, kompetanse og prosesser med teamområder via SharePoint. Fortell historien din med flotte nettsider.

E-post og kalendere

Få en profesjonell e-post gjennom Outlook med en 50 GB postkasse per bruker, og send vedlegg på opptil 150 MB.

Arbeid på tvers av flere enheter

Få de fullt installerte Office-programmene på opptil 5 PC-er, Mac-er, 5 nettbrett og 5 telefoner (inkludert Windows, iOS og Android).

Profesjonell digital historiefortelling

Med Sway kan du enkelt lage engasjerende, interaktive nettbaserte rapporter, presentasjoner, nyhetsbrev, opplæringer og mer.

Direktemeldinger og nettmøter

Kommuniser ved hjelp av tekst, tale eller videosamtaler med Microsoft Teams. Vær vertskap for møter på nettet ved bruk av ett-trinns skjermdeling og HD-videokonferanser.

Intelligent søk og oppdagelse

Oppdag innhold og ekspertise på tvers av organisasjonen din med intelligent søk på tvers av alle datakilder, inkludert SharePoint, Delve og Office-apper.

Business Essentials vs Business Premium – Hva skal jeg velge?

Det er helt klart både pris og funksjonsforskjell på de to ulike pakkene man kan velge hos oss. Hovedforskjellen er at man ikke kan installere de faktiske appene fysisk på din maskin med Essentials. Her får kun man tilgang til applikasjonene via nettleser og for mange kan dette holde.

Du får uansett premium e-postløsning basert på Outlook og Microsoft Exchange med i begge løsningene. Her ligger det 50GB tilgjengelig per konto og i tillegg er også OneDrive med 1TB per konto og en 1TB felleskonto for bedriften inkludert. Microsoft Teams fungerer også med begge typer lisenser og du får som alltid vår 5-stjerners support med på kjøpet.

Er du den som liker å ha installert programvaren på maskinen din anbefaler vi Business Premium da du også får mulighet til å installere apper på opptil 15 enheter fordelt på datamaskin (Windows, Mac), mobil og nettbrett.

Se gjerne full oversikt og bestillingssider her.

Vi kommer etterhvert med mer detaljert informasjon for hva hver eneste applikasjon tilbyr av spennende funksjoner som kan hjelpe bedriften din. Om du skulle lure på noe så er det bare å ta kontakt med oss på chat eller normal support. Vi gleder oss til å oppgradere din bedrift!

cPanel versjon 86
Skrevet av: Simon A. Skaar

cPanel sin siste versjon (86) er nå installert på samtlige servere. I hovedsak er det ikke store visuelle endringer men en del forbedringer innen sikkerhet og AutoSSL.

cPanel - Oppgradering, Tom

Det er verdt å nevne at om du nå benytter mer en 100% av diskplassen din vil du fra denne versjonen få tilgang til File Manager slik du kan slette filer istedenfor en typisk «suspendering».

OpenSSL for EasyApache 4 er oppgradert og vi vil snart få støtte for å aktivere TLS 1.3. Dette vil vi gi beskjed om.

Kalender og kontakt-subdomener vil nå få SSL-sertifikater for å unngå potensielle feil med domene-mismatch.

AutoSSL vil nå bli utstedt enda kjappere samt så er det kommet forbedringer for DNS CAA-records. Er dette noe du lurer mer på hva går i på teknisk nivå kan du lese release-loggen til cPanel her.

Mulighet for reverse DNS for e-post HELO som standard er aktivert.

Denne utgaven er kjørt ut på de fleste servere allerede og skal være aktiv for deg nå.

Tom med PRO ISP servere
Tom har nylig oppdatert alle webhotell-servere til cPanel versjon 86

Sikker backup med beskyttelse mot løsepengevirus
Skrevet av: Jon Eivind Malde

Tilbake i mars tok vi i bruk vår nye backupløsning levert av Acronis hvor alle data forblir i våre datasentre. Alle våre tjenester er sikret med denne backupløsningen med unntak av våre kunders virtuelle servere hvor dette er et tilleggsprodukt som koster ekstra.

Tom og PRO ISP er fornøyde brukere av Acronis backup

Ny tjeneste for backup lansert

Vi har altså brukt Acronis i 9 måneder og vi er så langt svært fornøyd med løsningen. Dette gjelder både i forhold til stabilitet, sikkerhet og brukervennlighet. Av denne grunn lanserer vi nå den samme løsningen til våre kunder slik at dere kan sikre deres enheter på en trygg og brukervennlig måte som på samme tid sikrer mot løsepengevirus og kryptomining.

Tør du la være å sikre dine data?

Tom er rammet av hackerangrep. Tørr du la være å sikre dine data med backup?

Det blir stadig mer og mer vanlig å høre om større firma som blir rammet av hackerangrep og løsepengevirus. Sist ut er et spansk sikkerhetsselskap ved navn Prosegur. Uten en god backupløsning kan du være ille ute i en slik situasjon. For mange er kanskje det viktigste at det i det hele tatt er mulig å gjenopprette data. Rask gjenoppretting slik at du er tilbake i normal drift så raskt som mulig betyr mye for å minimere tapet forbundet med angrepet.

Beskyttelse mot løsepengevirus

I tilfellet til Prosegur ville sannsynligvis Acronis backup stoppet angrepet, men det er ikke mulig å fastslå sikkert. En test av Acronis og andre tilsvarende løsninger med slik beskyttelse viser tydelig at Acronis ligger på topp i forsvar mot løsepengevirus.

Acronis backup med beskyttelse mot løsepengevirus

Interessante relaterte fakta

 • 93% av alle firma som opplever en katastrofe relatert til data uten en plan for å komme tilbake til normal drift forsvinner innen ett år
 • 96% av alle firma med backup og plan for å komme tilbake til normal drift overlever et angrep med løsepengevirus
 • Mer enn 50% av alle firma opplever nedetid som varer mer enn 1 arbeidsdag i løpet av 5 år
 • I snitt koster det 100 000 dollar for ett firma per angrep med løsepengevirus å komme tilbake i normal drift, samt kostnad for tapt arbeidstid (kilde: CNN)

Velg selv hvor backup lagres

Med vår backupløsning kan du lagre backup både lokalt og/eller i vårt datasenter. Vi anbefaler at du lagrer både lokalt og i vårt datasenter, men dette bestemmer du selv ut i fra dine behov. Skal du lagre backup lokalt må dette lagres på din egen hardware og det krever at du har utstyret koblet til din enhet eller nettverk.

Backup med mange bruksområder

Foruten at løsningen er brukervennlig, beskytter og har en god ytelse er det også mange andre fordeler. Du kan for eksempel gjenopprette til en enhet med helt forskjellig hardware (gjelder ikke Mac) uten problemer. Noe som er nyttig om du må ta i bruk en helt ny maskin. Det er også mulig å gjenopprette virtuell server til bare metal server eller til skyløsninger som Azure mm. og omvendt. Dette kan være nyttig om du ønsker å bytte leverandør eller opp-/nedgradere hardware.

Prøv gratis i 30 dager

Alle kan bestille 30 dagers gratis prøve av løsningen hvor du kan teste løsningen til det fulle og se at den fungerer som ønsket. Ønsker du ikke å benytte løsningen kan den enkelt kanselleres og den vil da slettes ved utløp uten at det koster deg noe. Du kan med andre ord trygt teste løsningen før du velger å gå for den, samt du vil få e-post om hva du kan forvente å bli fakturert før prøvetiden utløper.

Vi håper løsningen faller like godt i smak for dere som for oss 🙂 Gi oss gjerne tilbakemeldinger når dere har fått testet backupløsningen.

cPanel Versjon 84
Skrevet av: Simon A. Skaar

Kraftigere forbedringer til AutoSSL, PHP 7.3 på servernivå og oppusset grensesnitt for webmail er noen av nyhetene i denne versjonen

Hengelås Ikon

Fra denne versjonen vil AutoSSL bli kjappere utstedt da valideringen kjøres for alle DNS-postene samtidig, det blir også kjørt validering umiddelbart når man oppretter eller endrer DNS-poster. Før dette ble kun en og en post validert, noe som resulterte i tregere validering.

PHP Logo

cPanel kjører nå på PHP 7.3 på servernivå (fra vår side), dette gir raskere og tryggere opplevelse når man er inne i cPanel og utfører endringer.

PowerDNS Logo

PowerDNS og DNSSEC sørger nå for å forhindre angrep via DNS (spoofing, Man-in-the-Middle Attacks). Dette ble informert om i oktober på cPanels blogg. Før dette ble bind benyttet, denne blir nå faset bort og byttet ut med PDNS DNSSEC og PowerDNS.

E-post ikon

I webmail er det nå kommet flere valg for brukerene hvor hver bruker kan administrere alt fra innboksen til kontaktinformasjon og spamfilter for sin egen konto. Det er også lettere å hente ut informasjon for å sette opp kontoen på ulike enheter og e-postapplikasjoner.

Varselikon

Error-log viser nå de 300 siste linjene for suexec_log og error_log
Her får du nå informasjon fra rotmappen og suexec_log filen som har feilmeldinger relatert til kontoen din. Verdt å sjekke når du er inne i cPanel neste gang.

Denne versjonen er allerede lagt inn på de fleste serverene og funksjonene er klare til å benyttes.