Hvordan bli SEO-ekspert?

Skrevet av: Simon A. Skaar

Hvor smart er det å gi seg i kast med SEO uten å ha lang fartstid i bransjen? Hadde du meldt deg på et formel 1-race om det eneste kjøretøyet du hadde kjørt var go-karten i videospillet «Super Mario Kart»? Da er det fort gjort at racerbilen spinner ut av kontroll. Uten gode forkunnskaper er det like fort gjort å miste kontroll over nettsteder. Krøkkete Norske Nettbedrifter (KNN) er foreningen for de som ikke har ansatt webutviklere for å sikre godt nettside-vedlikehold. Nedprioritert nettside-sikkerhet og lav nettfart er typiske symptomer blant foreningens medlemmer. For at din bedrift skal slippe å melde seg inn i KNN, skal du nå få en sjekkliste over hva en SEO-ekspert må kunne for å lykkes med teknisk SEO.

For å bli en SEO-ekspert må du kunne det grunnleggende i SEO-verdenen.

Før du tar fatt på teknisk SEO

Dette blogginnlegget er skrevet som en oppfølger til vår innføring i on-page SEO. Jeg anbefaler at du leser den først da den gjør deg bedre rustet til å forstå de tekniske begrepene jeg straks skal forklare. Når du har lært deg alt som står i begge disse innleggene, er du klar for å virkelig bruke SEO til å skaffe kunder på nett som en ekte SEO-ekspert.

Kort om off-page SEO

Det er viktig å være klar over at «off-page SEO» er en vesentlig del av all digital markedsføring. Vi hopper over denne biten i dette innlegget da det i første omgang er viktigst å få full kontroll på ditt eget nettsted. Off-page SEO har nemlig å gjøre med hva du gjør utenfor ditt eget nettsted for drive trafikk til ditt eget område. 

En av de viktigste off-page SEO-jobbene du kan gjøre, er å skaffe lenker til ditt nettsted fra andre nettsteder. Hvorfor og hvordan kan du lese mer om i denne artikkelen fra våre samarbeidspartnere i SEO-blogg. Den forklarer alt om hva lenker er og hvordan disse brukes i digital markedsføringsøyemed.

Hva er teknisk SEO?

Enkelt sagt er teknisk SEO all søkemotoroptimalisering du gjør på nettstedet ditt som er usynlig for dine lesere. Dette kan være ting som å sikre at nettfarten er god, at kodingen på nettstedet er optimal for søkemotorer, at nettstedet er mobilvennlig, og at nettsidesikkerheten er forsvarlig.

Bygg en nettside med kunden og SEO i fokus.

Disse «usynlige» forbedringene kan være utfordrende å ta tak i, men en slik optimaliseringen av nettstedets koding kan utgjøre den store forskjellen. Tross alt er dette nettstedets fundament. Se på nettstedet ditt som en maskin; la oss si en formel 1-bil! Om du ikke vedlikeholder motoren, vil den ikke holde lenge i billøpet. Likeledes, om din bedrifts hjemmeside ikke vedlikeholdes av en SEO-ekspert, vil de rangere dårlig i søkemotorene.  

SEO-ekspertens 5 viktigste parametere

Bare for å ha det sagt, så blir du ikke SEO-ekspert etter å ha lest dette blogginnlegget. Som tittelen sier, er dette en veiledning til å bli ekspert. Det er litt som å få førerkort til bil. Du er ikke skikket til å kjøre formel 1 bare fordi du har bestått førerprøven, men du er skikket til å lære deg å bli en mestersjåfør på egenhånd.

Når du kan det som står i denne teksten, vil du forstå hva som kreves for å danne et godt grunnlag for å drive nettrafikk til eget nettsted. Det gjenstår likevel å sette seg nøye inn i en haug med teorier og teknikker før du kan ta kontroll over nettfart, nettsidesikkerhet, mobilvennlighet og koding som en ekte SEO-ekspert. Her huskelisten for videre læring:

Nettfart er viktig i SEO-racet

Hvor raskt dine nettsider laster har direkte påvirkning på hvor fornøyde dine lesere blir. Et tregt nettsted vil alltid resultere i utålmodige brukere som forlater området. Følgende tre faktorer er en god start for å sikre god internetthastighet på ditt nettsted:

 1. Valg av server kan påvirke nettfart i stor grad. Responstid, programvare og type webhotell varierer i kvalitet. Ta gjerne kontakt om du trenger mer informasjon om dette. Vi i PRO ISP jobber konstant med å tilby det beste av servertjenester på det norske markedet.
 2. Koding kan gjøre nettsteder smidige eller sirupstrege. Pass på at din CSS, JavaScript og Html er optimalisert for best internetthastighet! Benytt deg av en SEO-konsulent om du synes dette er vanskelig.
 3. Ikke glem at mange bekker små blir en stor å! Hvert eneste element på en nettside gjør at totalmengden av data som må lastes inn øker. Pass derfor på at mengden med data er så liten som mulig! Bilder må optimaliseres, antall fonter bør holdes lavt, og applikasjoner/plug-ins bør kun benyttes om det er absolutt nødvendig.
PRO ISP-Tom sitter i en blå racerbil.
Teknisk SEO er viktig for å vinne racet

Responsivt nettdesign

Responsivt nettdesign vil først og fremst si at nettstedet er mobilvennlig, men også at det flyter godt på alle slags plattformer og skjermstørrelser. Etter Google sin «mobil first indexing» blir det enda viktigere å tilrettelegge for tilfredsstillende brukervennlighet på mobile enheter. 

Kodestruktur

Om du skal bli ekspert innenfor det tekniske aspektet ved søkemotoroptimalisering, kommer du ikke utenom koding. Det finnes i dag mange forskjellige kodespråk, på samme måte som det prates forskjellige språk over hele verden. Strukturert koding legger til rette for at Google sin søkerobot enklest mulig skal kunne indeksere og rangere dine nettsider. I tillegg vil lastingen av sidene gå raskere om koden er optimal. For å ha best kontroll på din egen kode, bør du vurdere nøye hvilket publiseringssystem som er best for deg. WordPress har blitt bransjestandard nettopp fordi det tillater størst mulig frihet til å tilpasse sin egen kode, samtidig som muligheter for SEO er ubegrensede.

Når det kommer til selve koden, er det mange grep som gjør den lettere å forstå. Dette blir litt for omfattende til å komme inn på i denne konteksten, men her er tre av de viktigste elementene å huske på:

 1. Minimer bruk av redirects og skru av JavaScript render-blokkering.
 2. Lag en sitemap som gjør det enkelt for Google å finne alle dine nettsider.
 3. Benytt robot.txt for å signalisere til Google hvilke sider de skal indeksere, og hvilke sider de skal ignorere.

Nettside-sikkerhet

Er det noe nettkunder setter liten pris på, er det å bli ført bak lyset. Derfor er det viktig å alltid være oppdatert på det siste innen nettside-sikkerhet. Et sikkert nettsted vil alltid rangeres høyere av Google når de vurderer ditt innhold. Dette er et ganske stort tema i seg selv, som du kan lese mer om i vårt eget blogginnlegg om sikkerhet for nettsider.

Feilsøk

Selv om feilsøk er essensielt for nettside-vedlikehold, er det flust med nettsteder som ikke gjør jevnlig feilsjekk av teknisk SEO på sitt område. I tillegg til alle punktene som er nevnt i denne artikkelen, bør du regelmessig sjekke følgende punkter:

 • At alt design er responsivt til enhver tid.
 • At alle sider er uten «crawl errors». (Bruk en crawl report for å finne disse.)
 • At all koding er formatert i henhold til W3C-standarden.
 • At alle lenker er aktive. (Altså ikke døde, og gir en feilkode ala 404.)
 • Teknisk SEO-audit anbefales å gjennomføres minst to ganger årlig.

Konklusjon

Dette blogginnlegget har gitt deg en grunnleggende innføring i teknisk SEO. Ved å sette de viktigste parameterne til teknisk SEO i system, har vi gitt deg en liste over hva du trenger å lære for å bli en SEO-ekspert.

Videre lesing

HubSpot: How Responsive Web Design Works

Moz: Page Speed

Moz: What is off-page SEO?

Optimize Smart: Coding for SEO

Search Engine Journal: 10 Ways Coding Can Help Your SEO

Search Engine Watch: The 12 most important elements of an technical SEO audit

Search Engine Watch: Why website security affects SEO rankings

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del dette innlegget