LiteSpeed webserver (LSWS) er en webserver som har svært god ytelse sammenlignet med andre webservere. LiteSpeed kan erstatte Apache uten at du må gjøre endringer i konfigurasjonsfiler i installasjonen.
LiteSpeed cache plugin
Dersom installasjonen din ligger på en server som kjører på LiteSpeed kan du benytte deg av kraftige utvidelser fra LiteSpeed som kjører full optimalisering og cache av din nettside. Det finnes moduler laget for WordPress, Joomla, OpenCart, Drupal 8 og flere store CMS-er. Hos PRO ISP er LiteSpeed gratis å bruke dersom man har Pro Medium, Pro Premium eller Enterprise.
LitesSpeed cache plugin for WordPress muliggjør optimalisering av nettsiden, både med cache, optimalisering av skripter og bilder. En av de største fordelene ved å bruke LiteSpeed Cache plugin er at du kan optimalisere nettsiden med noen få klikk.
Utvidelsen installeres enkelt fra WordPress sitt bibliotek som du har tilgang til via ditt adminpanel, eventuelt kan du se guiden vår «Installere LiteSpeed Cache Plugin for WordPress«.
Hvordan optimalisere nettbutikk
Når utvidelsen er blitt aktivert vil standard innstillinger være slått på og du vil kunne se de fire første valgene under «Settings». Disse behøver du normalt ikke å endre.
(Fane #5 – WooCommerce dukker kun opp om du har denne utvidelsen installert/aktivert.)
Så snart du aktiviserer utvidelsen vil optimaliseringen starte og standard cache bli aktivert. For å se andre innstillinger velg «Show advanced options». Du vil da få et valg mellom totalt tolv faner (tretten om du har WooCommerce installert).
Optimize (fane #5)
Optimize inneholder Minify, kombinering og HTTP/2-push av skript og er viktig i forbindelse med optimalisering av nettside. Kort sagt fjerner denne unødvendig kode, kommentarer og kombinerer flere CSS og JS filer sammen slik det vil resultere i færre forespørsler for dine besøkere.
Med kun endringene som jeg skriver nedenfor fikk vi ganske gode resultater fra GTMetrix.
Dette er resultatene før Optimize funksjonen ble aktivert (cache var allerede aktivert).
Dette var resultatene etter Optimize funksjonen ble aktivert.
Dersom du er utrygg på hvilke innstillinger du skal velge, kan du trygt slå på CSS Minify, CSS HTTP/2-push, JS, Minify, JS HTTP/2-push. CSS Combine, JS Combine kan resultere i at skript og CSS feiler på siden.
Etter du har aktivert eller gjort endringer i utvidelsene bør du sjekke at nettsiden din fungerer som normalt. Opplever du problemer med combine-funksjonen men fortsatt ønsker å ha den kan du løste dette ved hjelp av «How to fix problems caused by CSS/JS optimization«. I dette eksempelet fortsetter vi uten at disse er aktivert.
Aktiverer du HTML Minify vil kildekoden ikke være enkel å se på om du skulle ha behov for å se på den senere. All kode vil bli «presset sammen» for å spare ressurser. Det er likevel anbefalt å slå på denne. Under samme funksjon ser du Inline CSS Minify og Inline JS Minify. Disse vil fjerne mellomrom, avsnitt/linjer og kommentarer i alle CSS- eller JS-filer.
Load CSS Asynchronously er en funksjon som gjør at både CSS og HTML lastes samtidig. Som standard laster alltid CSS først slik at siden skal vises riktig med en gang den laster. Ved å slå på Load CSS Asynchronously vil siden lastes kjappere men kan gi besøkende et dårlig første inntrykk da de kan se siden din uten bilder og CSS i et lite sekund. Derfor anbefaler vi at du i tillegg slår på Generate Critical CSS. Denne kobler seg til LiteSpeed sin Critical CSS server som vil sette inn nødvendig CSS for at kunden ikke skal kunne se en mindreverdig versjon av nettsiden din. Vi anbefaler at du også slår på Generate Critical CSS in the Background. Denne sørger for at nettsiden lastes automatisk i bakgrunnen og cacher seg klar til når en kunde vil se nettsiden så kjapt som mulig, uten feil.
Load JS Deferred vil gjøre at alle skript blir lastet etter HTML-koden. Slå på denne og test nettsiden din. Får du feil bør du aktivere Exclude JQuery og prøve på nytt.
DNS Prefetch tar vi ikke for oss i dette innlegget men du kan lese mer i «X-DNS-prefetch-control«.
Det siste valget på Optimize er «Remove Comments». Dette er kommentarer eller skript som typisk er deaktivert med */ eller //. Disse blir automatisk fjernet i den cachede versjonen av nettsiden og kan i mange tilfeller være med på å gjøre lasten kjappere.
Innstillingene i Optimize fanen vil kunne utgjøre store forskjeller for å øke hastigheten for din nettside. Denne funksjonen bytter bort andre utvidelser (som f.eks Autooptimize) innenfor minify-valg.
Tuning (fane #6)
Combined CSS Priority og Combined JS Priority behøver kun å være aktivert om du opplever problemer med designet ditt etter du har aktivert valgene fra Optimize.
Remove Query String sørger for at en side med forskjellige mulige strings bak i URLen ignoreres og kun siden som vises caches.
Et eksempel kan være:
dittdomene.net/produkt/vannkanne
dittdomene.net/produkt/vannkanne?farge=gul
dittdomene.net/produkt/vannkanne?farge=rosa
Uten Remove Query String vil alle disse sidene bli cachet selv om det er den samme siden de er inne på. Når du aktiverer Remove Query String ignoreres disse og du sparer da ressurser på at kun dittdomene.net/produkt/vannkanne caches. Du kan lese mer om dette og se eksempel på LiteSpeeds blogg.
Dersom du benytter Google Font kan du laste disse inn kjappere ved å koble seg til Google sine tjenere før selve nettsiden laster. Benytt Load Google Fonts Asynchronously. Remove Google Font vil fjerne eksterne fonter som lastes fra Google, om du ikke er sikker på om du trenger disse kan du lagre med dette valget på, sjekk deretter innlegg/tekst på siden for å se om det er berørt.
Vi går ikke inn på regler/excludes da dette blir mer avansert bruk.
Remove WordPress Emoji vil kutte ned på requests fra siden din. Vi anbefaler dette da du i dag kan bruke standard emojier om det er ønskelig.
Media (fane #7)
Vi lar Lazy Load Images forbli avslått da dette er en funksjon du selv bør vurdere om du ønsker å bruke. Det er individuelt til hvilket behov man har for dette men det vil uansett spare krefter i forhold til last av nettsiden, men husk du skal tilfredsstille både besøkende og søkemotorer.
Optimize Automatically anbefaler vi at du slår på. Dette vil aktivisere optimalisering av bildene dine. Vi slår i tillegg på Optimization Cron, Optimize Original Images, Optimize WebP Versions, Optimize Losslessly og Image WebP Replacement.
Etter du har slått på disse kan du gå til «Image Optimization» under hovedvalgene for LiteSpeed. Her kan du se en grei oversikt over hvor mye du har spart og kø på hvor mange bilder som optimaliseres blant annet.
Som et eksempel lastet vi opp et bilde på 1,4MB som allerede var optimalisert av tredjepartsprogam, etter noen minutter med prossering i bakgrunnen fikk jeg 8% mindre filstørrelse. Med standard innstillinger vil du ikke merke noen synlig endring på bildet.


CDN (fane #8)
I denne fanen legger vi inn CloudFlare sin API nederst på siden, da nettsiden bruker CloudFlare sine navneservere. Om du ikke benytter CloudFlare (eller annen CDN) kan du ignorere dette. Man trenger nødvendigvis ikke CDN om målgruppen din er i Norge og du er på norsk server. CloudFlare har uansett mange spennende funksjoner som følger med via våre webhotell. Har du mye trafikk fra utland bør du absolutt bruke dette.
Angående Load JQuery Remotely bør du kun aktivere dette om dine besøkere kommer fra andre land enn Norge da både Google og Cdjns kan hente dette fra utenlandske servere. Analysesider vil også beregne dette som eksterne forespørsler.
ESI (fane #9)
Er du usikker på hva ESI er kan du lese mer om dette i «Wpw: Private cache vs. public cache».
Kort sagt er dette en funksjon innenfor cache som kan vise forskjellige cachede nettsider ettersom man har forskjellige roller (f.eks gjester, innloggede og administrator). Vi anbefaler å slå på denne i tillegg til Cache Admin Bar og Cache Comment Form.
Vary Group trenger du ikke å endre innstillingene for, med mindre du driver nettbutikk der du viser forskjellige priser i henhold til rolle (f.eks privatkunder skal se en pris mens forhandlere ser en annen).
Advanced (fane #10)
Det eneste vi slår på her er «Browser Cache» med en TTL på 1296000. Du kan også la standardverdien være der. Browser cache lagrer for eksempel logo, bilder og fonter lokalt på dine besøkendes enheter slik at de ikke trenger å laste dette ned for hver gang de besøker siden eller går inn på andre lenker hos deg. De fleste statiske filer som ikke endres vil da lagres. TTLen trenger ikke være for høy da du gjerne endrer innhold til tider. Alt fra 1 dag i sekunder til en måned er greit.
Vi tar ikke for oss Object cache da dette er et større avansert tema.
Debug (fane #11)
Er du usikker om en feil på nettsiden din skyldes LiteSpeed kan du aktivere «Disable All Features», lagre og deretter sjekke nettsiden din (husk å slå av denne funksjonen etterpå).
I denne fanen kan du også endre hvor mye som logges. Du kan slå av ADMIN-AJAX ved å deaktivere «Heartbeat». Dette bør/trenger du ikke gjøre med mindre det er en grunn til.
Crawler (fane #12)
Det er for tiden kun enkelte Enterpriseservere som har denne funksjonen så jeg utelater denne for guiden. Ta kontakt med oss om dette er av interesse så hjelper vi deg med å velge riktig typewebhotell.
WooCommerce (#13)
I denne fanen har vi aktivert alle valg samt lar Product Update Interval forbli på «Purge product on changes to the quantity or stock status. Purge categories only when stock status changes.»
* Dette ser du kun om du har nettbutikkmodulen WooCommerce installert og aktivert.
Oppsummering
Er du allerede på LiteSpeed webserver eller trenger du anbefalinger og råd? Ta gjerne en prat med vår salgsavdeling på telefon, e-post eller live chat så veileder vi deg videre.