SSL sertifikat – hvordan velge riktig?

Skrevet av: Jon Eivind Malde

De siste årene har vi sett en eksplosiv økning i etterspørselen av SSL sertifikat. Dette er kanskje forståelig med økt fokus på sikkerhet i forbindelse med at det stadig dukker opp nye tilfeller av hacking og andre typer angrep. Google og nettlesersamfunnet har også bidratt til dette med stadig strengere krav til bruk av SSL og at manglende bruk straffes ved at det vises advarsel i nettleseren. Vi får tilnærmet daglig disse spørsmålene fra våre kunder:

Hva er et SSL sertifikat?

SSL sertifikat blir brukt for å opprette sikre forbindelser på nettet slik at informasjonen som sendes mellom partene ikke kan avlyttes eller endres av andre. Kort og godt sikker kommunikasjon. Er det snakk om nettsteder så vil du se det i bruk i form av at det er en S i starten av adressen i nettleseren ved at det står https:// i stedet for kun http://.

HTTPS vs HTTP - Ikon

SSL sertifikat benyttes ikke bare på web servere, men i alle typer tjenester der det er nødvendig med sikker kommunikasjon slik som e-post, FTP (FTPS) og mange andre tjenester. Det er imidlertid typisk SSL sertifikat som benyttes på nettsteder du legger merke til ettersom nettleserne tydelig viser hvorvidt det er et sikkert nettsted du befinner deg på.

SSL sertifikat har også en annen funksjon. Sertifikatene utstedes av sertifikatutstedere (CA – Certificate authority). Disse utstederne har faste regler for hva som må være oppfylt for at et sertifikat skal kunne utstedes – på samme måte som at det er regler for hvem som kan få et pass eller et førerkort for eksempel.

Det finnes per i dag 3 nivåer av SSL sertifikat og hvert nivå krever at kravene fra forrige nivå er oppfylt i tillegg til ytterligere krav. Kravene verifiserer kontroll over og eierskap av domene. Hvert nivå skal gi økt tillit for sluttbruker om at du er den du utgir deg for å være. Ettersom hvert nivå krever at mer informasjon skal verifiseres er det typisk dyrere for hvert nivå.

Nivåene er:
1. Domenevalidert (DV)
2. Organsasjonsvalidert (OV)
3. Utvidet validering (EV)

  1. Domenevalidert (DV – Domain validation)

De enkleste sertifikatene å få utstedt er domenevaliderte sertifikater. Det eneste som valideres er at du har kontroll over domenet, noe som kan gjøres via e-post, DNS og fil. Denne delen utfører vi automatisk for alle kunder som bestiller sertifikater og velger å installere dem på våre webhotell. SSL sertifikatet Auto SSL som GRATIS medfølger samtlige av våre webhotell er også av dette nivået. Disse sertifikatene tar kun noen sekunder å utstede dersom alt går som det skal.

Slik ser et DV sertifikat ut i en nettleser:

Domenevalidert SSL sertifikat i nettleser

Forskjellen på et gratis Basis SSL sertifikat og et betalt DV sertifikat er følgende:

  • Du får ikke med sidesegl som er inkludert i nesten samtlige betalte sertifikat. Du kan imidlertid legge til et sidesegl til ditt gratis Basis SSL noe rimeligere enn å kjøpe et betalt SSL sertifikat. Hvis du lurer på hvordan et sidesegl ser ut på en nettside kan du ta en kikk nederst på proisp.no. Dersom du klikker på ikonet vil du få mer informasjon om nettstedet og hva som er verifisert. Sidesegl benyttes for å tydelig vise at eier av nettstedet har sikret nettsiden og tydelig vise hva tredjepart har verifisert. På denne måten vil besøkende som kanskje aldri har besøkt nettsiden før, raskere etablere nok tillit til nettstedet til at de tar kontakt via kontaktskjemaet ditt eller kjøper noe i nettbutikken din. Sideseglene som medfølger sertifikatene inneholder typisk mer informasjon jo høyere nivå sertifikatet er, og typisk også jo dyrere. Vårt sidesegl er blant de med mest verifisert informasjon på markedet, samt fra verdens mest gjenkjent merke for sikkerhet på nettet.

Norton sidesegl

  • De betalte sertifikatene har en garanti som utsteder dekker opptil dersom utsteder har delt ut sertifikatet til svindlere og utsteder burde ha visst bedre. Sluttbruker er da dekket av garantien. Garantien er altså ment å være enda et insentiv for at besøkende skal ha tillit til nettstedet.
  • Ca. 5% av våre kunder nektes Basis SSL av sertifikatutsteder på grunn av informasjon på domenet, domenenavnet eller kontaktdata som anses som mistenkelig. I disse tilfellene kreves det en manuell gjennomgang av utsteder og da er du dessverre nødt til å kjøpe et betalt sertifikat i stedet.

2. Organisasjonsvalidert (OV – Organization validation)

Organisasjonsvaliderte SSL sertifikater må i tillegg til å domenevalideres også validere informasjon om organisasjonen/bedriften. Privatpersoner kan med andre ord ikke kjøpe disse. Kort oppsummert må det dokumenteres at organisasjonen:

  • Eksisterer
  • Eier/drifter domenet
  • Drives fra korrekt adresse
  • Kan kontaktes via offentlig tilgjengelig kontaktinformasjon

I nettleser ser adresselinjen ut nøyaktig som for DV sertifikat, men om du er mer enn gjennomsnittlig interessert kan du finne ut hvilken organisasjon og tilhørende adresse sertifikatet er utstedet til i selve sertifikatinformasjonen som vist under.

OV sertifikat i Chrome nettleser

Sideseglet for OV sertifikatene inneholder typisk litt mer informasjon (firmanavn), garantiene er noe høyere og du får kanskje noen ekstra funksjoner som skadevareskanning og PCI skanning i tillegg. Ettersom det er en del mer å verifisere for sertifikatutsteder så tar det typisk 1-2 dager fra du har bestilt til du får utstedt OV SSL sertifikater. Dette gjenspeiles naturlig nok også i pris.

3. Utvidet validering (EV – Extended validation)

EV SSL sertifikat krever mest validering av alle sertifikat før de blir utstedt. I bunn og grunn valideres mye av det samme som for OV sertifikat. Forskjellen er at færre kilder er godkjent som valideringsgrunnlag, samt sjekkene er grundigere og det kreves litt mer dokumentasjon. I forhold til OV sertifikat er det jevnt over noe mer på alle punkter. Den største og mest klare forskjellen ser du i nettleseren. Slik ser for eksempel vår adresse ut i nettleseren:

EV SSL sertifikat i Chrome nettleser

Du ser av eksempelet tydelig hvem som eier nettstedet ved at firmanavnet står ved siden av adressen.

Ettersom det er en del mer å verifisere for sertifikatutsteder så tar det typisk 2-7 dager fra du har bestilt til du får utstedt EV SSL sertifikater. Disse sertifikatene er typisk også dyrest.

Hvorfor trenger jeg SSL sertifikat?

  • Sikker kommunikasjon
    I dagens samfunn med stort fokus på både personvern og sikkerhet er det essensielt med sikker kommunikasjon for å ivareta begge deler.
  • Høyere rangering i søkeresultater
    Søkemotorer har lagt til SSL som en del av ranking algoritmen sin og det anslås at nettsteder med SSL har ca. 5% bedre resultater enn nettsteder uten.
  • Raskere lasting av nettsider
    Nettlesere har valgt å kun støtte den nye HTTP/2 protokollen ved bruk av SSL/TLS. HTTP/2 kan redusere lastetiden med 20-30%. Alle våre webhotell støtter HTTP/2, men det er først når du har et SSL sertifikat at nettsiden din benytter HTTP/2 i stedet for den eldre HTTP/1.1 protokollen.
  • Unngå advarsler i nettlesere
    Fra og med oktober i år vil nettlesere gi advarsel om at siden ikke er sikker dersom du begynner å taste inn data i et felt i et skjema og nettsiden ikke benytter SSL. Planen er til slutt å vise en slik advarsel for alle nettsider som ikke benytter SSL.
  • Øk antall konverteringer
    En konvertering er at en besøkende utfører en ønsket handling på siden din. Dette kan være å foreta et kjøpe, registrere seg eller annet. Alle betalte SSL sertifikat inneholder en rekke konvertingsfremmere som sidesegl, garanti, skadevareskanning og fremheving i søkeresultater. Disse er med på å øke tillit til nettstedet ditt samtidig som de tydelig viser at du tar sikkerhet på alvor.
  • Firmanavn synlig i nettleser
    EV SSL sertifikat viser tydelig hvem som eier nettstedet og at det er verifisert fra en sikker tredjepart. Det er et tydelig tegn på at du har gått igjennom den mest grundige sjekken og gir deg høyest tillit hos sluttbrukere.

Hvilket SSL sertifikat bør jeg velge?

Hvilket SSL sertifikat som passer deg kommer selvsagt an på hvilket nettsted du har og hvordan det skal brukes. Mange har gjerne flere domener og nettsteder med forskjellig bruk og behøver derfor en rekke forskjellige sertifikater.

På generell basis anbefaler vi at du tenker på hvem som er brukerne av nettsiden og hva du ønsker at brukerne skal gjøre på nettsiden. Disse spørsmålene bør du ha et svar på:

  • I hvor stor grad vil brukerne legge merke til om siden er sikret?
  • Hvor mye vil det bety for brukerne å se at du har sikret siden din?
  • Vil bruk av virkemidler for å vise at siden er sikret, eller som viser at du er den du er, øke tilliten til nettstedet ditt for disse brukerne?
  • Vil økt tillit til nettstedet øke sannsynligheten for at brukerne gjør det du ønsker?

Dersom brukerne i liten grad vil legge merke til om nettsiden er sikret, og det ikke vil ha noen økt sannsynlighet for at brukerne gjør det du ønsker, så behøver du ikke noe mer enn vårt gratis SSL sertifikat eller Start SSL (RapidSSL). Selv om det kanskje ikke betyr så mye, så vil det hvertfall ikke være negativt om du legger inn sideseglet du får med sertifikatet på nettsiden din.

Noen anbefalinger nedenfor vil være wildcard (pluss) og multi-domene sertifikater. Disse kan du lese mer om i «SSL sertifikater som dekker mer enn en adresse».

SSL anbefalinger for:

SSL anbefalinger for diverse tenkte behov.

Enkelt personlig nettsted

Typisk er dette enkle blogger med personlig informasjon eller svært enkle nettsteder med få nettsider. For å unngå advarsler i fremtiden om at siden ikke er sikker er det et minimum å benytte SSL. Siden det ikke er noe behov for å øke tillit er det likevel ikke noe behov for å betale for sertifikat med mindre gratis ikke kunne utstedes til deg.

Anbefaling:

Enkelt nettsted for firma

Et lite nettsted med informasjon om firma og gjerne et kontaktskjema kan ha varierende behov for SSL. Avhengig av hvilken type kunder (relatert til IT og sikkerhet eller ikke relatert til IT som f. eks. murer og lignende) har vi ulike anbefalinger.

Anbefalinger for firma som ikke har kunder relatert til IT og sikkerhet:

Anbefalinger for firma som har kunder relatert til IT, sikkerhet, nettbutikk og lignende:

Større nettsted for firma

Et større nettsted med informasjon om firma og gjerne blogg, nettbutikk og tilsvarende.

Anbefaling:

Flere nettsteder for firma på flere domener

Her gjelder samme anbefalingene som over. Du bør vurdere hvert nettsted separat på samme måte som over.

Det er som regel best å bestille sertifikat for hvert enkelt nettsted, men har du god kontroll over domenene kan det lønne seg å vurdere Premium SSL multi-domene. Har du ikke behov for økt tillit anbefal/ssl-sertifikat/geotrust-true-businessid-ev-multi-domain/er vi Comodo Positive multi-domene SSL.

Dersom du ønsker sertifikat for aliasdomener på samme webhotell må du som nevnt benytte et multi-domene sertifikat for disse. Dette gjelder alle andre underdomener og domener som peker mot samme mappe på webserveren. Les mer om SSL sertifikat som dekker mer enn en adresse.

SSL sertifikat som ikke skal brukes på nettsted

SSL sertifikat som ikke skal benyttes på nettsider benyttes ofte på e-posttjenester. De brukes gjerne også på andre tjenester som FTP, API-er/apper og alle andre tjenester som krever SSL. Felles for dem alle er at samtlige kun behøver sikkerheten SSL medfører. Det er dermed ikke noe behov for bedre sertifikat enn DV sertifikater.

Ettersom du kun får benytte gratis basis SSL med våre webhotell betyr dette at du i de fleste tilfeller vil måtte kjøpe et DV sertifikat som Start SSL som dekker ett domene.

Har du noen spørsmål?

Vi håper denne informasjonen vil hjelpe deg å finne rett SSL sertifikat for din bruk. Skulle du fremdeles være usikker på hvilket sertifikat du bør bruke er det viktigst at du faktisk benytter SSL – ikke hvilket sertifikat du benytter.

Send oss gjerne tilbakemeldinger eller spørsmål. Er noe uklart eller om du har andre bruksområder enn det som er nevnt her er det bare å ta kontakt med oss.

10 kommentarer på “SSL sertifikat – hvordan velge riktig?”

  1. Dette var en veldig rar artikkel og om dere henvender dere til noen som ikke forstår SSL ble dette bare forvirrende. Start med hva saken handler om, trenger du SSL eller ikke? Og ut i fra det jeg forstår her så har alle kunder hos ProISP dette allerede, så hvorfor trenger du sterkere SSL? Det trenger vi også svar på raskt ikke langt nede i en liste.

    1. Hei Jørgen!
      Vi har gjort en omstrukturering av artikkelen og kortet den ned. Takk for din tilbakemelding 🙂 Mvh Isabelle

  2. Dette forsto jeg lite av…. jeg har en veldig begrenset forstand på disse tingene, men siden jeg er kunde hos dere får jeg vel litt veiledning.
    AGRI NORD AS er et lite AS så mitt spørsmål er om jeg trenger noe av dette, eller har jeg allerede noe av dette i mitt kundeforhold til dere??

    1. Hei Thor Richard,

      Takk for at du spør. Du har ikke noen nettside eller annen tjeneste på domenet som ligger på kundeforholdet så da har du ikke noe behov for SSL. Så fort du legger ut en nettside så bør du installere gratis SSL sertifikat eller kjøpe et av de andre SSL sertifikatene våre.

      Skulle du fremdeles lure på noe mer må du bare spørre 🙂 Vi setter pris på spørsmål!

      Mvh,
      Jon Eivind

  3. Hei
    Jeg er kunstner. Nettsiden min er et kombinert galleri og innleggsside. Ut fra det jeg ser trenger jeg ikke ssl.
    Er dere enig i det?

    Hilsen Siri

    1. Hei Siri!
      Dersom du ikke ønsker at dine besøkende skal få en advarsel om at nettsiden din ikke er sikret bør du skaffe deg SSL.
      Vi tilbyr gratis SSL for kunder som har webhotell hos oss. Ta gjerne kontakt med support@proisp.no så hjelper vi deg med installasjon.

      Mvh
      Isabelle

  4. Tror denne artikkelen kan være forvirrende for mange. Kort oppsummert er alle SSL sertifikatene like sikre teknisk sett så lenge man tar det i bruk da det vanligvis er samme krypteringsnivå på hele gjengen, men man bør gjøre et valg på om man trenger et wildcard som også dekker alle underdomener, eller kun et enkelt. Sidesegl og masse firmainfo som de dyrere variantene tilbyr har ingen faktisk nytte for de aller fleste, det viktigste er at det kommer fra en CA (certified authority) slik at nettlesere stoler på det og ikke gir noen varsel om mulig manipulering. Men, ja, alle burde ha SSL/HTTPS i dag.

  5. Hei Dag,

    I all hovedsak er alle SSL sertifikat like sterke ja, men visse sertifikat støtter også krypteringsalgoritmen ECC som Symantecs dyreste sertifikater gjør. ECC er den siste krypteringsalgoritmen som er tatt i bruk og denne er regnet som både sikrere og raskere. En 256-bit ECC nøkkel er til sammenliging like sterk som en 3072-bit RSA nøkkel.

    Den ekstra funksjonaliteten som medfølger kan absolutt ha nytte for mange, men det er ikke alle som behøver disse i like stor grad. For mange kan det være viktig å bevise at man er den man utgir seg for å være, eller for å vise at man ikke befinner seg på noen phising side. Mange finner det også nyttig å få automatisk varsel dersom man får en infisert nettside da dette kan ha store negative økonomiske konsekvenser for nettbutikker, mens andre kan oppleve store omdømmetap. Dette er bare noen av eksemplene som kan være relevante for om du behøver de dyrere SSL sertifikatene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del dette innlegget