Hastighet og lastetid for nettsider er ekstremt viktig og påvirker nettsidens trafikk i stor grad. Google legger stor vekt på hastighet når nettsider rangeres og i tilfeller med to ulike nettsider med det samme innholdet vil Google foretrekke den hurtigste av de to. Lastetiden av nettsiden din har i tillegg stor betydning for dine besøkende og dine potensielle kunder.
Fluktraten er mye større for trege nettsider enn for raske nettsider. PRO ISP er lidenskapelig opptatt av hastighet og lastetid på nettsidene til våre kunder. Vi gir deg derfor noen enkle og raske tips som vil kunne gi deg en raskere nettside.
Før du følger noen av tipsene våre kan det være interessant å se hvilken forskjell de utgjør. Under finnes det noen enkle verktøy som kan måle hvor «rask» nettsiden er idag:
Pingdom Tools (velg Stockholm før du kjører testen)
GTMetrix (du får ikke valgt lokasjon den skal teste fra uten å være registrert)
Tips 1 – PHP versjon
Det kommer hele tiden nye versjoner av PHP. Disse har forbedringer for å redusere forbruk av ressurser som kreves for å drive en nettside som er bygget opp i PHP.
Det er flere fordeler ved å endre til nyere og høyere PHP versjon:
– De krever mindre ressurser og er mer effektive.
– Nettsiden vil ha kapasitet til mer trafikk og laste raskere.
– Sikkerheten er aktivt støttet. På PHP 5.6 så utgår sikkerhetstøtten 31 Desember 2018.
(På alle våre servere kjører vi «HardenedPHP» slik at eldre PHP versjoner holdes sikre.)
Versjonen kan endres frem og tilbake så mye du ønsker for å teste og se hvilken som fungerer best for din nettside. Det er selvfølgelig viktig at koden/skriptet du kjører på nettsiden ikke er utdatert, da kan du få problemer med nyere PHP versjon.
Så lenge alt holdes oppdatert i WordPress/Joomla! og andre skripter så kan de fleste idag kjøre PHP 5.6, men hvis nettsiden fungerer fint i PHP 7.0 eller høyere så er det enda bedre.
PHP versjon kan enkelt endres via cPanel (kontrollpanelet).
Tips 2 – Komprimering av innhold
Det meste av innhold kan komprimeres før det sendes ut til den besøkende fra serveren. Ved komprimering vil det redusere hvor mye som må overføres til den besøkende og kraftig redusere lastetiden av nettsiden. Dette er noe som er tilgjengelig på alle våre servere og kan enkelt settes opp i .htaccess filen eller ved å aktivere det inne i cPanel slik denne guiden viser.
Tips 3 – Cache (mellomlagring)
Det finnes flere måter og typer av cache, men i dette tipset så tar vi for oss cache av selve nettsiden på serveren. Ved cache aktivert på en nettside så vil data bli mellomlagret slik at nye forespørsler av samme nettside og innhold blir hentet ut fra cache og ikke selve webserveren. Det reduserer lastetiden betraktelig og gjør nettsiden betydelig raskere.
Ettersom en stor andel av våre kunder benytter WordPress på nettsidene så tar vi utgangspunkt i dette skriptet, men gjelder for alle andre typer skripter (Joomla!, Drupal og Magento) også.
Inne i WordPress så finnes plugins (utvidelser på Norsk). Der kan du laste ned og installere flere forskjellige cache plugins. Hvis ditt webhotell er plassert på en LiteSpeed server så kan du benytte deres cache plugin som også er raskest i våre tester.
Andre cache plugin som vil fungere bra er disse:
WP Super Cache
W3 Total Cache
Comet Cache
WP Fastest Cache
Når du har installert og aktivert en av disse så finnes det mange innstillinger og for de fleste er det ikke nødvendig å gjøre endringer på disse. Har du en nettside som ikke har mye besøk så kan det være smart å endre (TTL) for cache til høyere enn standard. Sett den gjerne til 432000 (12 timer).
Tips 4 – Hold ting oppdatert og fjern ting som ikke er i bruk
Veldig mange installerer skripter på webhotellet og plugin/moduler i skriptene. Disse blir ofte «glemt» eller ikke tatt i bruk etter at de er testet. Selv om kanskje tanken er at de skal brukes senere så er det bedre å fjerne dem og heller installere når det skal tas i bruk.
Alt av plugin, theme/tema, extensions og moduler som ikke brukes er også en sikkerhetsrisiko i tillegg til at de bruker unødvendige ressurser og diskplass. Ved å alltid holde ting oppdatert så er man bedre beskyttet mot hackere og andre angrep. Skulle en oppdatering feile så kan man gjenopprette fra vår eksterne backup.
Tips 5 – Optimaliser bilder
Bilder er en av de tyngre elementene på ett nettsted. Derfor er det viktig at disse blir optimalisert så godt som mulig. Googles egen Google PageSpeed fungerer bra til å analysere hva som kan forbedres og her får du også optimaliserte bilder i en .zip fil som du kan laste ned og bytte ut eksisterende bilder med.
For WordPress så finnes det plugins som fjerner overflødig informasjon fra bildene (kamera type etc.) som reduserer størrelsen og optimaliserer bildene. Ved å ta i bruk en plugin som er nevnt nedenfor vil disse kunne optimalisere samtlige bilder som er lagt ut på nettsiden idag:
LiteSpeed Cache
WP Smush
ShortPixel Image Optimizer
Imagify Image Optimizer
Tips 6 – SSL og HTTP/2
HTTP/2 er siste versjon av HTTP protokollen og vil for typiske nettsteder forbedre lastetiden betraktelig i forhold til 1.1 versjonen. Det er verdt å være klar over at alle de store nettleserne har valgt å kun støtte HTTP/2 over SSL (HTTPS), noe som innebærer at du må ta i bruk et SSL sertifikat på nettstedet ditt for å kunne benytte HTTP/2.
Samtlige av våre webhotell inkluderer et gratis SSL sertifikat som vil dekke minimumskravene i forhold til kryptering og HTTP/2. Du kan installere dette enkelt som vist i guiden Konfigurasjon av Basis SSL. Selv om vi tilbyr dette gratis alternativet anbefaler vi alle seriøse sider å gå for et betalt SSL sertifikat som har en rekke tilleggsfunksjoner for å øke tilliten til nettstedet ditt og derav også øke konverteringer (ønskede handlinger).
Alle våre servere støtter HTTP/2 så lenge SSL benyttes.

Tips 7 – Bruk LiteSpeed webserver
Fordelene ved å benytte LiteSpeed fremfor Apache servere:
- Statisk innhold serveres opptil 5x raskere enn Apache
- Dynamisk innhold serveres opptil 40x raskere enn Apache
- HTTPS 3x raskere enn Apache
- Bruker mindre av serverens ressurser, som medfører det skal mer til før CloudLinux sine grenser nås = det skal mer til før ressursbruken til siden din begrenses
- Støtter LiteSpeed sin cache plugin til WordPress
- LiteSpeed var den første kommersielle webserveren på markedet. Erfaringsmessig ser vi at ny funksjonalitet lanseres raskt og at det stadig gjøres forbedringer på ytelse.
Våre Apache servere benytter en modul som er basert på LiteSpeed (mod_lsapi) så forskjellene er ikke så dramatiske som nevnt over for våre webhotell, men de er fremdeles betydelige nok til at LiteSpeed absolutt anbefales fremfor Apache.
Gode tips her. Tommel opp 🙂
Hei
Google tilbyr en egen PageSpeed-modul for Apache som optimaliserer innholdet automatisk. Har dere vurdert å installere den?
Hei Jo,
Ja, det har vi. Men foreløpig så er det dessverre ingen enkel måte å gjøre dette på.
Jeg har notert det ned og vil oppdatere deg straks hvis vi får dette på plass på våre servere 🙂
Nyttig og bra skrevet artikkel! Vi har vektet med Pingdom og GTMetrix en stund og WP Smush har komprimert og spart nesten 300MB fordelt på snart 5000 bilder totalt for alle våre kunder. Kan også anbefale Hummingbird fra WPMU Dev dersom du bruker WP for ytterlige tiltak for å optimalisere sidene for hastighet, men man bør trå varsomt rundt script-minification da dette lett kan ta sidene ned. Back-up anbefales! 😉
Takk 🙂
Flott å høre! Jeg har ikke testet Hummingbird selv da det er en betalt plugin, men den så veldig kjekk ut 🙂
Ellers kan jeg nevne to andre plugin som gjør noe av samme jobben som jeg har testet en del og har fungerte veldig fint:
Autoptimize
Remove Query Strings
Backup er som du nevner veldig viktig. Gjerne helst flere backup løsninger hvis du har egne kunder.
Husk at vi har backup inkludert som du har tilgang til via cPanel (kontrollpanelet).